bt2407_camp_collabs_astrid_hero_small_mobile.jpg

Collabs

Astrid Wilson

Hon har hittat glädjen och lugnet i naturen och låter det gärna synas i färgstarka, blomstrande motiv. Hennes tapetmönster för Boråstapeter är inget undantag. Här berättar konstnären Astrid Wilson om hur skapandet blev en efterlängtad fristad.

TEXT: Therese Ahlström   FOTO: Gustaf Peterson

bt2407_camp_collabs_astrid_img1_mobile.jpg

När våra Instagramflöden till stor del fylldes av minimalistiska hem och monokroma färgval blev hennes färgfyllda och lekfulla värld en välbehövlig källa till det motsatta. Sedan dess har Astrid Wilsons inspirerande konst prytt sidor i Elle Decoration och internationella magasin har tipsat om hennes färgstarka och glädjefyllda motiv. Men som så ofta började det någon helt annanstans.

– Min plan var att flytta till Stockholm direkt efter gymnasiet för att utbilda mig till art director. Men jag fick en projektanställning på en marknadsavdelning och där blev jag kvar i sju år. Samma år som jag skulle fylla 25 blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom. Någonstans där började min resa mot att byta yrkesinriktning, även om det skulle ta ytterligare några år innan jag var där.

I början var Instagram ett avgörande skyltfönster för att hon skulle kunna nå ut med sin konst, så småningom skapade hon även en hemsida vid sidan av sitt dåvarande jobb. Efterfrågan växte fort och så mycket att hon till slut kunde börja ägna sig åt sitt konstnärskap på heltid.

– Att bli konstnär var ingen direkt plan jag hade, det var en rad tillfälligheter som gjorde att det blev så. När jag var sjukskriven blev det ett sätt för mig att återhämta mig och stänga ute allt annat. Det blev ett slags fristad och under ett par år ägnade jag all ledig tid åt att illustrera och lära mig nya tekniker. Eftersom jag är självlärd känns det surrealistiskt att kunna säga att det här är mitt yrke.

Men att Astrid Wilson blev just konstnär och illustratör har fler förklaringar. Hon är uppväxt utanför textilstaden Borås och berättar att skapandet har funnits med från början.

– Min mamma är mönsterdesigner i grunden och har alltid ritat, sytt och skapat på andra sätt så jag är uppväxt med att ha det omkring mig.

”Eftersom jag är självlärd känns det surrealistiskt att kunna säga att det här är mitt yrke.”

bt2407_camp_collabs_astrid_img2.jpg
bt2407_camp_collabs_astrid_img3.jpg

Astrid Wilsons karaktäristiska motiv är lätta att känna igen, verken föreställer nästan uteslutande olika formationer av blommor och växtlighet. Även färgerna återkommer och har blivit en viktig del av hennes signum.

– För mig är växter någon form av katalysator för glädje och lugn. Jag återkommer ofta till samma typ av färger, en viss blå eller en viss röd. Ofta är det färgkombinationer jag ser som först får min hjärna att snurra. Mycket av den inspirationen får jag i vardagen men också från modevärlden. Jag har alltid tyckt att den världen är roligare och har ett uttryck som tilltalar mig mer än det man hittar i inredningsvärlden.

Det senaste året har hon blivit mer tillbakablickande i sitt formspråk och berättar att en av färgkombinationerna till mönstret för Boråstapeter är hämtad från barndomen.

– Det är sällan jag tänker på mitt eget uttryck, eftersom jag tycker att det finns en styrka i att kunna uttrycka sig på olika sätt. Men jag har blivit mycket mer nostalgisk, en av färgställningarna i tapeten för Boråstapeter påminner mycket om den tapet som vi hade i köket när jag var liten, jag minns inte exakt hur den såg ut men jag minns färgerna.

bt2407_camp_collabs_astrid_img5.jpg
bt2407_camp_collabs_astrid_img4.jpg
bt2407_camp_collabs_astrid_img7.jpg

”Tapet är något jag alltid älskat och jag har svårt att föreställa mig ett hem utan tapeter.”

Att inspirationen till den tapeten är hämtad från naturen känns självklart. Hon förklarar att mönstret, som föreställer slingrande blommor, funnits med henne länge men att det legat längst ner i byrålådan i väntan på rätt tillfälle.

– Grunden till mönstret gjorde jag i maj 2020, det är en skiss jag velat jobba vidare med länge så när jag fick förfrågan av Boråstapeter kändes det rätt att det blev just den. Tapet är något jag alltid älskat och jag har svårt att föreställa mig ett hem utan tapeter. Det är också den produktkategori som jag har allra störst respekt inför, både när det kommer till slutprodukt och skapandeprocess.

Astrid Wilson förklarar att hon drivs av nyfikenhet och har svårt att göra saker på samma sätt hela tiden.

– Det gör att jag gärna hoppar runt mellan olika tekniker. För mig är det viktigt att ha dagar när jag bara sitter och ritar, skissar eller gör tankekartor över saker som inte är kopplade till något speciellt projekt. Jag har massor av skisser, anteckningar och illustrationer som jag sparat på mina hårddiskar och i skissblock. I det skedet ser jag inte någon slutprodukt framför mig, men när jag får en brief kan jag gå tillbaka och ofta hitta något att bygga vidare på.

bt2407_camp_collabs_astrid_img6_mobile.jpg
bt2407_camp_collabs_astrid_about.jpg

Om Astrid Wilson

Yrke: Illustratör och formgivare
Ålder: 32 år
Utbildning: Självlärd
Aktuell med: Tapeten Astrid Wilson för Boråstapeter

En unik tapetkollektion

Collabs