bt2407_camp_collabs_gustaf_hero_small_mobile.jpg

Collabs

Gustaf Westman

Gustaf Westman är möbeldesignern som genom sina lekfulla och färgglada möbler på kort tid blivit ett namn i designvärlden.

TEXT: Therese Ahlström   FOTO: Gustaf Peterson

bt2407_camp_collabs_gustaf_img1_mobile.jpg

Det var kanske när vi behövde det som mest, mitt under pågående pandemi, som den färgglada och lekfulla spegeln ”Curvy Mirror” började dyka upp i våra flöden på Instagram. Även om du inte hört namnet så vet du direkt vilken det är när du ser den. Personen bakom succén heter Gustaf Westman och med sin färgstarka och lekfulla stil har han på kort tid etablerat sig i designvärlden.

– Spegeln kom till när jag skulle skapa ett showroom för kläder, bordet ”Chunky Table” kom till i samma projekt. Grundtanken var att spegeln skulle vara som en box, med ett djup bakåt. Av någon anledning blev ramen kurvig och det är ju den de flesta känner igen. Men det var inte ramen som var det viktiga för mig.

Besökare som kom till showroomet ville beställa spegeln och när entreprenören och stylisten Hanna MW delade en bild på den i sina kanaler gick det snabbt.

– Att det gick så fort har jag till stor del henne att tacka för. Många befann sig också mycket hemma under pandemin, vilket jag tror ledde till att man började inreda mer för sig själv än för andra. Fler började nog inse att de mår bättre och blir gladare av mer färg runt omkring sig.

Att vi är så intresserade av färg just nu tror Gustaf Westman beror på flera saker.

– Jag hade något slags analys redan före pandemin kring att det är roligare att titta på bilder med färgstark inredning och att fler skulle börja våga ta in mer färg i sina hem. Men den utvecklingen gick verkligen extremt mycket fortare än jag trodde.

bt2407_camp_collabs_gustaf_img2_mobile.jpg

Men låt oss backa bandet. Att det var just möbeldesign Gustaf Westman skulle syssla med har inte varit självklart, själv beskriver han vägen dit som lite av en slump. Efter tre år som arkitektstudent på Chalmers i Göteborg valde han att ta en paus för att börja praktisera i Stockholm.

– Jag har alltid velat hålla på med något kreativt och jag har aldrig stängt några dörrar till vad jag skulle kunna hålla på med. När jag kom till Stockholm började jag göra egna inredningsprojekt, bland annat för ett kontor inom pr. Genom dem fick jag fler projekt och gjorde både kontor och showrooms. Jag började skapa helhetskoncept och specialrita möbler.

Trots att Gustaf Westman formger möbler ser han sig inte som en inredningsintresserad person, för honom är objekten i fokus.

– För mig handlar det mer om att hitta fina och roliga objekt som jag sedan ställer tillsammans, inte om ett inredningsintresse i den vanliga bemärkelsen. Jag köper möbler och objekt som jag tycker om, det är ganska enkelt. Det kan vara något som har ett affektionsvärde eller en gammal grej som jag tycker är kul eller fin. När man blandar saker man tycker om så blir det oftast bra.

När jag når Gustaf Westman befinner han sig i sitt barndomshem, som han beskriver som en plats fylld av tapet och klassiska mönster från bland annat Svenskt Tenn.

– Det har alltid funnits mycket tapet hemma, mycket Josef Frank och den typen av grafiska mönster.

”Jag gillar tanken att man ska kunna köpa den här spontana väggmålningen med sig hem, mer som ett koncept eller en idé.”

bt2407_camp_collabs_gustaf_img3.jpg
bt2407_camp_collabs_gustaf_img4.jpg

Hans eget designspråk är mjukt, lekfullt och färgstarkt. Gult, blått, rosa, grönt och lila är kulörer som ofta återkommer och när han får frågan om varför han gärna landar i det färgstarka och lekfulla blir svaret att han först och främst designar för sig själv.

– Jag formger vad jag själv tycker om och jag gillar att ha en tydlighet i min design. Jag jobbar ofta med få element, om ett bord har runda kanter så är det bara det som händer. Genom att låta bordet få en stark färg blir formen och idén tydligare.

Vägen fram till rätt kulör tar ofta lång tid och är en process som handlar mycket om uteslutningsmetoden.

– Personligen älskar jag färg och tycker att det är spännande att leka runt med olika kulörer. Att hitta rätt kulör till en möbel kan ta månader. Vill jag att en möbel ska vara rosa så utgår jag från runt 50 olika nyanser som jag sedan skalar ner. Jag testar mig fram och går mycket på magkänsla.

Det blev också magkänslan som slutligen ledde fram till det mönster som Gustaf Westman skapat för Boråstapeter.

– Man kan säga att jag har tagit mig an uppgiften lite annorlunda. Jag tycker om att arbeta konceptuellt så jag har gjort en väggmålning som fotats av och sedan blivit till en tapet man kan ha hemma. Det är ett mönster jag jobbat väldigt mycket med de senaste åren, men slutresultatet är skapat i stunden. Jag gillar tanken att man ska kunna köpa den här spontana väggmålningen med sig hem, mer som ett koncept eller en idé.

Har du haft något särskilt rum i åtanke?

– Det som är mest spännande med att hålla på med möbler är att alla har olika hem och det är så intressant att se hur det blir hos andra. Jag känner likadant med den här tapeten och min förhoppning är att den ska passa i väldigt många olika slags hem.

bt2407_camp_collabs_gustaf_img5_mobile.jpg
bt2407_camp_collabs_gustaf_about.jpg

Om Gustaf Westman

Yrke: Möbeldesigner
Ålder: 29 år
Utbildning: 3 år arkitektur på Chalmers i Göteborg
Aktuell med: Tapeten Gustaf Westman för Boråstapeter
 

En unik tapetkollektion

Collabs