
personporträtt
My Feldt på Skolberget
Att kliva innanför dörrarna till den gamla skolbyggnaden i Oskarström är som att besöka en annan värld. I varje hörn finns omsorgsfullt handmålade detaljer, kafédisken dignar av bakverk och på väggarna slingrar sig My Feldts handmålade tapeter. Men vägen hit har varit allt annat än enkel.
TEXT: Therese Ahlström FOTO: Linda Alfvegren/Sylvie
personporträtt
My Feldt på Skolberget
Att kliva innanför dörrarna till den gamla skolbyggnaden i Oskarström är som att besöka en annan värld. I varje hörn finns omsorgsfullt handmålade detaljer, kafédisken dignar av bakverk och på väggarna slingrar sig My Feldts handmålade tapeter. Men vägen hit har varit allt annat än enkel.
TEXT: Therese Ahlström FOTO: Linda Alfvegren/Sylvie
Kock, konditor, illustratör, programledare, författare eller sociala medier-profil. Det är bara något av det som My Feldt har kunnat välja att kalla sig genom åren. Om hon hade velat göra det. Men det visar sig ganska snabbt att hon är en person som ogärna placerar sig själv i ett fack.
– Jag vill ju bara göra roliga saker! Och så vill jag göra människor glada. Livet är som ett tomtebloss, plötsligt har det brunnit upp och allt är slut.
Längtan efter att få göra det hon älskar allra mest gjorde att hon öppnade konditoriet Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad för 13 år sedan, en saga som tog slut förra året. Under tidens gång har hon hunnit öppna både tivolikiosk och glasskiosk – två fantasivärldar där mat och sött var gemensamma nämnare.
Det senaste året har dock präglats av mer än kärleken till semlor och kanelsnurror. När jag träffar My Feldt har hon precis lagt ett omtumlande år bakom sig. Vad som började som ett plötsligt infall under en promenad i hembyn Oskarström har på kort tid vuxit sig till det mest omfattande projektet i hela hennes liv.
– Jag har ingen egen anknytning till platsen förutom att jag ju gått förbi här hur många gånger som helst och vetat om att byggnaden stått övergiven. Men som det ofta är för mig så var vägen från idé till handling väldigt kort. Jag ringde min bror Putte, som jag gör allt tillsammans med, och berättade om idén, och han sa ju såklart ja direkt, skrattar My.

På bara ett år har den nedgångna
skolan i Oskarström förvandlats
till en levande mötesplats,
restaurang och kafé.

Den nedgångna gamla skolbyggnaden byggdes någon gång under 1920-talet och användes som gymnastiksal, slöjdsal och kyrksal. Huvudbyggnaden intill, den redan nedlagda Maredskolan, brann ner till grunden för åtta år sedan.
Ingen av syskonen anade exakt hur det skulle bli att förvandla den gamla byggnaden till en levande mötesplats och restaurang eller hur utmanande den kommande tiden skulle komma att bli.
– I mitt huvud var det ju bara att låna lite pengar från banken, jag tänkte att det kanske inte skulle kosta så mycket. Det var tur att jag inte visste vad som väntade. Jag har bölat så mycket under den här tiden och känt att det inte kommer att gå. Det är så olikt mig, för jag brukar alltid känna att allt går.
Om någon skulle säga till mig att jag ska tävla mot Gunde Svan i längdskidåkning, då skulle min första känsla vara att: Ja, jag kan faktiskt vinna! Det har liksom alltid varit mitt utgångsläge.
Hon förklarar att den ekonomiska stressen har varit svårast att hantera. Två gånger tog pengarna slut och det kändes osäkert om Skolberget ens skulle kunna öppna.
– Jag känner väldigt sällan rädsla men det har jag gjort nu. Att inte veta om det skulle gå att ro i land alltihop, det har varit tufft. Jag minns så tydligt förra sommaren (2023) när vi skulle fira här ute i trädgården med smörgåstårta och champagne och jag fick ett samtal från min revisor, som berättade att pengarna var slut.
”Många tror att jag är en person som har en massa pengar men det är jag inte, jag är bara en kreativ person som vill göra saker.”
Hur tog du det?
– Jag började ju storgråta och bara sprang ut och satte mig och började hyperventilera under ett träd. Allt tog stopp i och med det samtalet och jag kunde bara tänka på hur jag skulle behöva skicka hem alla. Och efter smörgåstårtan och champagnen fick alla gå hem.
För My har det varit viktigt att vara transparent och öppen kring pengar och ekonomi redan från början. På Instagram har över hundratusen människor kunnat följa såväl motgångar som medgångar, både när det kommer till psyke och ekonomi.
– Många tror att jag är en person som har en massa pengar men det är jag inte, jag är bara en kreativ person som vill göra saker. För mig är det viktigt att folk får veta att det är ett jäkla jobb bakom kulisserna och att man behöver lägga pengar på saker som många inte tänker på, som till exempel toalettpapper för väldigt många tusenlappar. Det gör att man behöver sälja oerhört många kanelbullar för att få det att gå runt.
Till slut kunde byggarbetet av Skolberget ändå återupptas, om än i något nedbantad version, och en regnig julidag 2024 öppnade Feldts på Skolberget för första gången upp dörrarna för allmänheten.
– Jag grät, gästerna grät och det var så fint och förlösande! Det finns väldigt många drömmar kvar att förverkliga här, vi har inte ens hunnit med hälften. Men jag insåg att vi behövde prioritera och fixa klart det som verkligen behövde vara klart för att vi ens skulle kunna öppna i tid.
Att Skolberget skulle vara halvfärdigt är minst sagt svårt för en utomstående att se. My Feldt har lagt sin kreativa hand vid varje vrå, och inget verkar ha lämnats utan kärlek. Färg, lekfullhet och fantasi samt hennes orädda hållning lyser igenom med kraft också i inredningen.
– Många är så ängsliga när det gäller inredning! Jag känner hur många som helst som inte ens vågar sätta upp en tavla för att de inte vill få spikhål i väggarna. Jag tror verkligen att om människor var mindre ängsliga så skulle de uträtta mycket mer och få uppleva mycket mer. Det är så mycket som är farligt och hemskt här i världen, då är lite färg eller spikhål i väggen inte så himla farligt.

”Många tror att jag är en person som har en massa pengar men det är jag inte, jag är bara en kreativ person som vill göra saker.”
”Skolberget ligger mitt i grönskan och jag ville att det skulle kännas som att allt det gröna vuxit in i huset.”

”Skolberget ligger mitt i grönskan och jag ville att det skulle kännas som att allt det gröna vuxit in i huset.”

I entrén möts besökarna av
pastellrosa väggar och
My Feldts handmålade
tapet Violetta.
När man kliver över tröskeln till den gamla skolbyggnaden möts man av en småblommig tapet, översållad med rosa och violetta blommor och slingerkrasse. Mönstret, som har fått namnet Violetta, har My ritat för hand i ett samarbete med Boråstapeter. Den grönskande slingerkrassen går som en röd tråd genom Skolbergets varje rum.
– Vi bodde på en radhusgata när jag var liten och en dag sattes det upp en ful mur utanför husen, som alla grannarna verkligen hatade. Jag minns att min mamma sa till mig att hon skulle göra det till världens finaste mur i stället. Så hon satte krassefrön, och när slingerkrassen började växa ner längs muren började alla i stället att älska den. Så för mig står slingerkrasse för att det går att förändra sin egen situation på något sätt.
Förutom Violetta innehåller kollektionen för Boråstapeter även tapeterna Trädgårdskrasse och Grönska. Den sistnämnda, som föreställer slingrande grön krasse med stora blad, pryder både väggarna och taket i den gamla gymnastiksalen och skapar en nästan sömlös övergång mellan inne och ute.
– Skolberget ligger mitt i grönskan och jag ville att det skulle kännas som att allt det gröna vuxit in i huset. Sedan har jag alltid tyckt om kojor, naturkojor, och älskat att sitta under granar eller i ett träd. Så jag visste att jag ville att det skulle kännas som att vara mitt i ett grönskande bladverk uppe i gymnastiksalen. Min första tanke var att jag ville måla väggarna för hand, men det hade ju tagit flera månader.

I den gamla gymnastiksalen är det
uppdukat med bord och stolar för
Skolbergets gäster. På väggen syns
tapeten Grönska.
Alla tapeter är målade med Skolberget i åtanke och planen var från början att de bara skulle finnas här. Men den tanken kastades ganska snabbt åt sidan när intresset för tapeterna exploderade i Mys sociala medier.
– Det kom så många kommentarer från människor som berättade att tapeterna skulle passa så fint in i deras kök eller sommarstuga. Då kändes det i stället fantastiskt om mina tapeter kunde få bli en del av andras drömmar. För vem är jag att sitta och snåla på tapeterna bara för att det är jag som har ritat dem?
Att Skolberget har ett stort emotionellt värde för många är tydligt. Det märks inte minst på alla lokala gäster som visat sin uppskattning och som fortsätter att komma fram till My för att tacka för att hon väckt platsen till liv igen.
Och det är inte bara gästerna som uppskattar initiativet – hösten 2024 mottog Skolberget dessutom Halmstads arkitekturpris för sin höga arkitektoniska kvalitet och miljömässiga hållbarhet.
Så här på andra sidan – hur hoppas du att besökarna ska känna när de kommer hit?
– För mig blev Skolberget precis så som jag inte visste att jag ville ha det. Så vill jag att man ska känna när man kommer hit. Skolberget ska vara något man inte visste att man ville ha.