HannaWerning_Hero_Mobil.jpg

Fantasi och färg i finstämmiga möten

Ett fyrverkeri av inspiration, färger och mönster. Välkommen in i Hanna Wernings studio & ateljé!

Kvackstepp3_Image_Roomshot_Bedroom_Item_2088_4x5.jpg

Att komma in i Hanna Wernings ateljé och studio på Malmgårdsvägen på Södermalm i Stockholm är ett fyrverkeri av inspiration. Ett akvarium av former, färger och mönster. Innan vi ens hunnit presentera oss slungas vi in i en ivrig diskussion om boken Någon, som handlar om just någon som sprider spår av hemliga ledtrådar i ett hem, där vi i slutänden möts av en katt. Vi pratar om fascinationen mellan fantasi och spännande möten.

– Jag är uppväxt i ett vanligt radhusområde. Då fick man nog leta mer efter intryck, förklarar Hanna och fortsätter:

– Det började med färgspelen serietidningar och roliga titlar i mammas lådor. Jag tror det fanns mer magi i det man såg då. Jag har väl aldrig haft direkt ouppnåeliga drömmar, utan gått igång på att se magin i vardagen. Jag har ett driv att pröva nya platser och tycker det är kul att se saker på nya sätt.

I hjärtat av den 15 kvadratmeter stora lokalen har hon sitt egentillverkade arbetsbord, hopbyggt av loppisfynd och en gammal radio. Hon förklarar att även bordet är skapat på samma sätt som hennes mönster.

– Jag gör collage, det är mitt sätt att jobba på. Det är inte klart från början hur mönstret ska se ut. Jag gör en blomma här och sedan en där, det är som att pussla, förklarar hon och drar pennan över ipaden för att visa.

IMG_1974_4x5.jpg
IMG_1922_4x5.jpg

”När jag var liten tittade jag nära i mossan, jag gillade det inzoomade, det gör jag fortfarande.”

IMG_2001 kopiera.jpg

Hanna undras och förundras av fysiska platser, av naturen som källa och influeras av hur blommor har gestaltas över tid. Ur det, tillsammans med spännande möten och en stor dos uppfinningsrikedom, skapas hennes mönster. När hon namnger tapeten får man en liten föraning av hur tankarna kan ha gått.

– Namnen på mönstren är byggda av två ord som på något sätt refererar till motivet, även om det kan vara fritt. Tanken är att det ska vara namn som inte redan finns. Jag tänker att på ett sätt räcker namnen som ”förklaring” eller mer som en ingång till att se på motiven vidare, göra sin egen bild eller tanke kring dem.

Hon förklarar att hon inspireras av växtlighet, att saker och ting gror och förändras.

– Det kan även vara en rörelse, vinden som blåser eller djur som hoppar eller smyger.  Jag tycker om motiv som man kan återkomma till och upptäcka nya detaljer vartefter man tittar. Jag gillar kontraster och motsatser, stort och litet på samma gång, den sanna skalan är inte viktig för mig. Jag fascineras av det som naturen skapar och det som människan skapar i naturen. Jag hade en dröm som barn att skriva historier, men jag ritar dem istället.

På arbetsbordet ligger böcker som floran i färg, akvariefiskar i färg, burfåglar i färg och på vart och varannan sida sitter en sticker som markerar att sidan visar något intressant. Den nya kollektionen för Boråstapeter har precis anlänt, rykande färsk och tillsammans öppnar vi de första rullarna.

– Jag är enormt förtjust och ödmjuk inför hela produktionsprocessen av att trycka tapeter. En utmaning denna gång var att trycktekniken var annorlunda än tidigare, digitaltryck istället för limtryck. Det gjorde att jag kunde jobba med fler antal färger per mönster än tidigare, jag kunde tänka på ett nytt sätt att skapa struktur, säger hon och ler åt resultatet.

Turgräs1_Image_Roomshot_DiningArea_Item_2092_4x5.jpg
IMG_2001_Hanna2.jpg
IMG_2052.jpg

Om Hanna Werning:

Ålder: 47 år

Yrke: Grafisk formgivare

Bor: Södermalm

Mest inspirerande projekt: Man ska ju säga att det är just det man har gjort, men jag säger framtiden. Man vet ju inte vad som kommer.

SWEDISH DESIGNERS

Hannas tapeter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{"blockSystemId":"e2c43516-9bfc-4332-8f6a-1c306e42b25a"}